Zajímavé tipy pro útulné bydlení

Dveřní kliky a kování

Aniž bychom si to mnohdy uvědomovali, ale i vhodně zvolné kliky na dveře a dveřní kování může dodat našemu bytu ten správný vzhled. Při zařizování domácností se lidé soustředí především na design a barvu nábytku a dalších větších bytových komponent a malé drobnosti zůstávají ponechány jejich osudu nebo je lidé nevnímají jako podstatné. Každý bytový designér a architekt vám však řekne, že i tyto drobnosti jsou podstatné, neboť doplňují celý interiér bytu a mohou mu tak dodat nové rozměry. Podívejme se tedy blíže na vzhled klik a kování na dveře.

Dveřní kliky se vyrábí v různých designech a vždy k nim naleznete odpovídající kování. Levnější kliky se vyrábí z hliníku a vyskytují se například v barvě zlaté, stříbrné, černé, bílé nebo antik. Dražší, ale elegantnější modely klik, se vyrábí z nerezu a mají delší životnost. Velmi dobré kliky a dveřní kování poskytují italští designéři, jejichž sortiment zahrnuje například známé kování Cobra, MP nebo Tupai. Dle typu klik můžeme vybírat z kování rozetového, nerezového, štítového, hliníkového nebo kovaného. Za zmínku stojí i kování bezpečnostní, která jsou vhodná pro vchodové nebo vstupní dveře.

Nejběžněji používané kování je štítové. Kliky na dveře jsou umístěny na štítu a jsou vhodné do jakéhokoli interiéru. Kování se jednoduše montuje a má jednoduchý design. Modernější domácnosti používají kování rozetové, u kterého je klika umístěna samostatně. Skládá se například ze zaoblené nebo rovné kliky v kombinaci s kulatou nebo hranatou rozetou. K dostání je ve stříbrné, zlaté nebo měděné barvě.      

Pro vyznavače antik stylu je připraveno kované kování, které se hodí na vstupní dveře, historické objekty či chaty a chalupy. Vhodně doplňuje masivní dveře a rustikální interiéry. Některé je jemně zdobeno a hodí se i do interiéru.

30. 07. 2012

Diskuze k článku

Kování (Miriam) 07. 06. 2013 Odpověď

Já preferuji místo klik koule, vypadá to doma mnohem lépe.

Re: Kování (Emil) 10. 09. 2013 Odpověď

Koule jsou sice hezký, ale musíš pořád vytahovat klíče z kapsy, což mě moc nebaví... 

Nový komentář

Fotogalerie

Fotogalerie

Články s videi

Související články

Funkční krása aneb praktické bydlení
Krásných, designových a luxusních prostorů k bydlení je mnoho. Byt na pražském Novém Městě...
(07. 11. 2012)
Schodiště složené nasucho
Schodiště je dynamickým a hlavně nepostradatelným prvkem interiéru. Pokud na jeho konstrukci a...
(13. 10. 2012)

Nejnovější diskutovaná témata

Stěhování (15. 10. 2021)
Já jsem se potřebovala také už konečně...
re (04. 06. 2020)
Dobrý den. Já mám zase super zkušenost s touto...
Raději s firmou (18. 03. 2018)
Já jsem se stěhoval dvakrát plus jednou firmu....