Zajímavé tipy pro útulné bydlení

Moderní tepelná čerpadla

Stavba rodinného domku je pro čím dále více lidí splnění jejich mnohaletého snu. S rostoucími cenami energií se však stává také velice náročným snem vzhledem k velikosti provozních nákladů. Záleží zejména na kvalitě zateplení a zvoleném způsobu vytápění. Při stavbě nízkoenergetického domku, který je skutečně minimálně náročný na spotřebu energií se vyplatí nainstalovat tepelná čerpadla. Toto zařízení sice není schopno vyhřát ústřední topení na vysoké teploty, ale při dobře zvolených topných tělesech to není ani potřeba. Pokud například zvolíte kotel na pevná paliva, můžete si být jisti, že teplotu vody v topení můžete vyhnat klidně na bod varu. Topné těleso poté stačí malé a jeho sálání vyhřeje celou místnost.

Proč ale zbytečně ohřívat vodu na takovou teplotu, když můžete použít tepelné čerpadlo, které může vodu vyhřát na příjemných pětadvacet stupňů? Jako topné těleso stačí zabudovat topení do celé podlahy a s jistotou předáte teplotu do celého prostoru. Energii v nejběžnějším případě předávají tepelná čerpadla ze vzduchu vodě. To je prováděno za pomoci speciálního média, které se neustále přečerpává za dodávky elektrické energie mezi venkovním prostředím a vnitřním oběhem ústředního topení. Moderní tepelná čerpadla mají zajištěnu efektivitu předávání energie i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Médium venku přijme několik stupňů celsia, které poté za pomoci komprese uvolní do vody, která obíhá domem.

Jakmile dojde ke kompresi, je poté chladnější médium opět přečerpáno ven, kde dojde k expanzi a opětovnému nabytí tepelné energie. Takto můžete přečerpávat prakticky donekonečna a stojí vás to pouze spotřebovanou energii pro kompresor. Vzhledem k tomu, že příkon pro kompresor není nikterak závratný, jsou provozní náklady na tepelná čerpadla skutečně přijatelné. Více informací se můžete dočíst na webových stránkách http://www.tepelna-cerpadla.cz/, kde působí skuteční profesionálové v oboru. Tito odborníci vám poradí s koupí správného tepelného čerpadla tak, aby se pořizovací náklady vrátily co nejdříve ve formě ušetřených nákladů provozních.

15. 02. 2013

Diskuze k článku

Diskuze zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Nový komentář

Fotogalerie

Fotogalerie

Články s videi

Související články

Funkční krása aneb praktické bydlení
Krásných, designových a luxusních prostorů k bydlení je mnoho. Byt na pražském Novém Městě...
(07. 11. 2012)
Schodiště složené nasucho
Schodiště je dynamickým a hlavně nepostradatelným prvkem interiéru. Pokud na jeho konstrukci a...
(13. 10. 2012)

Nejnovější diskutovaná témata

Stěhování (15. 10. 2021)
Já jsem se potřebovala také už konečně...
re (04. 06. 2020)
Dobrý den. Já mám zase super zkušenost s touto...
Raději s firmou (18. 03. 2018)
Já jsem se stěhoval dvakrát plus jednou firmu....