Zajímavé tipy pro útulné bydlení

Tepelná čerpadla vzduch/voda

Při stavbě rodinného domu se dostáváme k několika zásadním otázkám, které musíme vyřešit ještě před začátkem stavby. Jednou ze zcela klíčových otázek je, jakým způsobem budeme náš dům vytápět. Při zvyšování cen tuhých paliv a navýšení ceny ještě o uhelnou daň, kterou chtějí v České republice zavést, se stává vytápění tuhými palivy značně nevýhodným. Jednou z možností, jak co nejlevněji a velice účinně vytápět svůj dům, jsou tepelná čerpadla. Jak již sám název napovídá, fungují na principu přečerpávání. V tomto případě se však na rozdíl od běžného čerpadla nepřečerpává tekutin, nýbrž samotné teplo, které je za pomocí drobného elektrického přívodu rovnoměrně cirkulováno okruhem čerpadla.

Díky tomu, že pro přečerpávání samotného tepla není nezbytný vysoký energetický příkon, je tepelné čerpadlo velice výhodným a ekonomicky nenáročným způsobem, jak nejen vytápět svůj dům, ale například i ohřívat vodu v bazénu či užitkovou vodu všeobecně. V tuto chvíli se jako nejvhodnější varianty jeví tepelná čerpadla vzduch voda, která odebírají tepelnou energii z okolního vzduchu a předávají ji kapalnému médiu, které poté ohřívá například vodu v radiátorech nebo již zmíněný bazén. Výhodou tohoto čerpadla je i samotný fakt, že tepelná energie odebraná z okolí objektu je poté objektem opět sálána zpět do okolí, takže nedochází k příliš náročným energetickým výkyvům.

Vzhledem k tomu, že je tepelné čerpadlo skutečně nenáročné na provozní náklady, jsou to právě pořizovací náklady, které odrazují spoustu potenciálních uživatelů. Je třeba tedy velmi dobře spočítat, jaké budou náklady na vytápění v budoucnosti a snadno tak odvodit návratnost investice. Díky tomu, že tepelné čerpadlo vzduch voda nám poté bude topit prakticky zdarma, jedná se o investici velmi výhodnou. Jakmile navíc zvolíte vhodný způsob vytápění, který není náročný na příliš velký ohřev, máte jistotu, že tepelné čerpadlo bude navíc velmi účinné. Jako nejvhodnější varianta se jeví například ústřední vytápění umístěné v podlaze domu, které stačí ohřívat na přibližných 35°C, což je teplota, kterou dosáhne tepelné čerpadlo hravě i při velmi nízkých teplotách vstupního venkovního vzduchu.

24. 07. 2012

Diskuze k článku

Diskuze zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Nový komentář

Fotogalerie

Fotogalerie

Články s videi

Související články

Funkční krása aneb praktické bydlení
Krásných, designových a luxusních prostorů k bydlení je mnoho. Byt na pražském Novém Městě...
(07. 11. 2012)
Schodiště složené nasucho
Schodiště je dynamickým a hlavně nepostradatelným prvkem interiéru. Pokud na jeho konstrukci a...
(13. 10. 2012)

Nejnovější diskutovaná témata

Stěhování (15. 10. 2021)
Já jsem se potřebovala také už konečně...
re (04. 06. 2020)
Dobrý den. Já mám zase super zkušenost s touto...
Raději s firmou (18. 03. 2018)
Já jsem se stěhoval dvakrát plus jednou firmu....